kereskedés

 

Még 2010-ben jelentette be a MetaQuotes Software Corp. cég az új MT5 platform bevezetését, amelyet már akkor a „korszerűtlenként” jellemzett MT4 platform lecserélésére szánt. Az akkor bevezetett MT5 verzió jó néhány olyan „hibával” rendelkezett (pl, a hedge kereskedési funkció hiánya, vagy a pozíciók összevonása), amely nem tette lehetővé a fejlesztő cég azon célját, hogy a kisbefektetők által kedvelt MT4 platform rövid időn belül lecserélésre kerüljön.

Az elmúlt 10 év folyamán a MetaQuotes, célját fel nem adva, az MT5 platform fejlesztésével a kifogásolt funkciók javítását igyekezett megtenni, valamint 2014-ben az MQL5 programnyelvet integrálták az MT4-be is, ami akkor egy jelentős változást hozott az MT4 platform életébe is.

Felmerül a kérdés, hogy valóban jobb-e az MT5 platform, mint az MT4?

A válasz : egyértelműen IGEN!

Csak néhány tulajdonság, amelyek miatt előnyösebb az MT5 platform használata felhasználói szempontból:

– instrumentumok száma korlátlan, instrumentum csoportok száma korlátlan

– a forex és cfd piacon kívül támogatja a részvény, a kötvény, az opciós és future piacot is

– piaci mélység kezelés

– 64 bites verzió

– 4 féle végrehajtási mód

– stratégiai teszter valódi tickek használatával több szálon, több instrumentummal egy időben

– 21 idősík, több beépített technikai indikátor, több grafikus objektum

– megbízás teljesítés több szabály alapján, 6 féle megbízás típus

– gazdasági naptár, MQL5 közösség, e-mail mellékletekkel

Ezen kívül létezik még jó pár, itt nem részletezett, olyan tulajdonsága is az MT5 platformnak, amely a bróker oldaláról is előnyösebbé teszi az MT5 platform használatát. Bár a teljes váltás ideje továbbra sem prognosztizálható, az biztosan állítható, hogy a jövő az MT5 platformé lesz, már csak technológiai szempontból is (64 bit!).

Annak ellenére, hogy egyre több brókercég teszi elérhetővé a kínálatában az MT5 platform használatát, miért használja még mindig a kisbefektetők többsége az MT4 platformot?

A válasz abban rejlik, hogy az MT4-es platformra rengeteg ingyenes és fizető szoftver született és születik napjainkban is. Egy megszokott és jól használható indikátorról vagy expertről nem szívesen mondanak le a felhasználók egy „egyszerű” platform csere miatt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezen MT4 platformon használt segédeszközök migrációja (átírása MT5 platformra) nem tekinthető egyszerű dolognak, valamint az átírás, mint szolgáltatás nemzetközi szinten sem túl elterjedt lehetőség.

Ennek a szolgáltatásnak az a célja, hogy –szinte egyedül álló módon– lehetőséget biztosítson ( bizonyos feltételek megléte esetén) a már meglévő MT4 eszközök MT5 platformra történő átírására, megkönnyítve az átállást az MT5 platformra azoknak a felhasználóknak, akik már ma gondolnak a jövőre.